Selecteer een pagina

9 april 2020: +1213

door | 10 april 2020

Het belang van sporten

Alles in mij wil vandaag niet bewegen. Ik voel me lui, verdrietig en dik. Ik denk aan dat ik gisteren mijn lievelingskat heb verloren aan een hartziekte. Ik wil geen oefeningen doen. Wat is daarvan het doel nu? Het maakt me toch allemaal niet uit. Niemand ziet mij nu en ik hoef geen voorstellingen te dansen. Alle fotoshoots zijn van de baan, knappe acts hoef ik nu niet te doen en mooie kostuums hoef ik voorlopig toch niet te passen. En dus wil ik het liefst hele dagen op de bank liggen, chocola eten, appen, instagrammen en facebooken. Ik voel me er niet goed bij, maar ik kan de energie niet opbrengen om op te staan en iets nuttigs te doen. Mijn hoofd zit me in de weg. Iets in me vindt het niet fijn om zo te bankhangen. Ik kan me niet bewegen om iets anders te doen. Dagenlang lig ik lekker lui op de bank. Het lijkt alsof ik mijn hersenen en mijn lichaam elke dag opnieuw moet resetten en opnieuw moet bewegen om op te staan. Het is lastig. Vandaag lijkt het alsof ik nooit meer van de bank af kom. Waarom zou ik? Er is niemand die mij vertelt of motiveert op te gaan staan en in actie te komen.

Toch sleep ik mezelf uiteindelijk van de bank af en toch ga ik mijn oefeningen doen. Omdat ik bijna gefrituurd word door de hoge buitentemperaturen in mijn studio ga ik naar buiten met mijn matje. Ik doe 45 minuten lang een work-out. Conditietraining, push-ups, buikspieren, rug- en beenspieren. Daarna stretchen. Spagaat, split, bruggetje. Alles wat ik normaal ook zou doen. Twee mannen drinken op 10 meter afstand een biertje en maken lacherig opmerkingen over mijn work-out. Whatever. Ze zouden beter moeten weten en mee moeten doen. Want in 45 minuten heb ik mijn hele lichaam getraind en wat hebben zij gedaan? Een biertje naar binnen gegoten. Okee, verschil moet er zijn. Maar het verschil is dat ik ook dat ik – als deze lockdown maanden duurt – nog gewoon in vorm ben en zij alcoholist zijn. Ondertussen hoop ik dat ik morgen spierpijn heb. Ik mis het dansen. Ik mist het om een klaagzang te zingen over mijn spierpijn. Maar ik geniet wel heel erg van de zon op mijn gezicht. Ik doe normaal nooit mijn training buiten. Zonneschijn is wel echt heel fijn! Dat is dan toch een klein voordeel van nu. Ik ben blij dat ik mijn work-out gedaan heb. Mijn lichaam en mijn hoofd voelen zich voldaan. En ik dus ook.

 

Het is makkelijk om nu maar gewoon hele dagen niks te doen. Maar hoe zal mijn lichaam zich voelen als het sein weer veilig is? Als we weer met les kunnen nemen en voorstellingen kunnen dansen? Als we gewoon weer NORMAAL kunnen doen? Doet mijn lichaam dan ook normaal of zegt het mij; sorry, ik heb maandenlang niks gedaan en nu moet ik weer even inkomen? Daar heb ik dan waarschijnlijk helemaal geen tijd voor. Hetzelfde geldt voor de dansers van mijn crew. Okee, de voorstelling is uitgesteld maar van uitstel komt geen afstel en dus moeten we ons voorbereiden op dansen met hoge intensiteit, het lichaam moet daar klaar voor zijn en dus moeten we ook nu blijven trainen. Gelukkig kunnen de meeste dansers die discipline opbrengen en kunnen we drie keer in de week trainen met elkaar.

Of je nu een (semi-)professionele danser bent of een moeder of vader die af en toe sport; ik geloof dat iedereen blij is na het sporten en dansen. Het is niet altijd makkelijk om je ertoe te zetten om lichamelijk actief te zijn, maar het goede gevoel dat je ontvangt na je work-out is fijn in deze corona tijden. Alleen daarvoor zou iedereen in beweging moeten komen.

En in beweging komen is nu makkelijker dan ooit. Mijn leerlingen op maandag, dinsdag en zondag krijgen online lessen. Ikzelf kan lessen doen van mijn docenten die aan de andere kant van de wereld dansen en iedereen die nu niet online les heeft maar wel graag wil, kan natuurlijk met mij meedoen! Er is sinds corona geen smoesje meer te verzinnen om in beweging te komen.

Waar ik voorheen op uur en tijd naar een bepaalde dansstudio zou moeten reizen, kan ik nu vanuit mijn huiskamer op elk moment van de dag danslessen volgen. Dat vind ik enorm fijn en ik hoop dat deze mogelijkheid ook na corona blijft bestaan.

Mijn work-outs zijn ook geschikt voor mensen zonder danservaring. Want een goede training moet voor iedereen zijn; of je nu wielrenner, danser, bokser of recreatie sporter bent. Gun je hoofd een vrij momentje en laat je lichaam in beweging komen. Daarna is je lichaam vrijer en kan je hoofd zich zoveel zorgen maken als mogelijk, maar zal je lichaam tegengewicht bieden. In deze tijd waarin je hoofd en alle kopzorgen vooraan staan, is het minimaal zo belangrijk dat je lichaam een tegengewicht geeft. Ook al voel je je niet fit en ook al kun je niet alle oefeningen meteen vlekkeloos meedoen; ik moedig jullie aan. Kom in beweging! Stuur mij een bericht op info@pasdechar.comen doe de work-out mee. Dat kan gewoon op jouw tempo, maar ik wens jullie allemaal een goed gevoel toe. Het lichaam wil ook wat in deze tijden. Als je eenmaal begonnen bent is de rest niet moeilijk meer.

Maar ik snap dat in beweging komen lastig is. Als je geen noodzaak voelt. Als niemand je opmerkt en je geen deadline hebt voor een wedstrijd of ander prestatie moment. Toch ben je zelf het meest belangrijk. Als je jezelf beter voelt na je work-out is dat nu nog veel belangrijker dan ooit. In deze tijd moet je je goed voelen over jezelf. En hoe kan dat beter dan goed te zorgen voor jezelf? Sport neemt een belangrijke positie in vind ik. Voelen dat je sterker en leniger wordt is beter dan dat je je lui en dik voelt worden op de bank. Dat is niet makkelijk, want deze strijd is niet eenmalig; deze strijd ga ik dagelijks aan. Maar het wordt gelukkig makkelijker omdat ik weet dat body & mind zich beter voelen na de work-out. En wat is nou 45 minuten in corona tijdperk? Wat moet je anders doen in die 45 minuten? Ik moedig iedereen aan om mee te doen. Stel dat je na corona sterker EN leniger bent; hoe fijn is dat? En stel je je voor hoe je hoofd je zou belonen. Wat goed dat je jezelf verbetert in tijden van crisis! Ik vind dat er geen smoesje meer te verzinnen is. Doe de trainingen mee, want je voelt je daarna zoveel beter!

Ik geef drie keer per week een work-out. Ik hoop dat jullie allemaal meedoen! Work-outs zijn nu op zondag overdag, maandag- en dinsdagavond. De workouts kunnen ook op andere dagen of tijdstipppen plaatsvinden. Het lijkt me heerlijk om elke ochtend een work-out aan te bieden. Als je de dag sportief begint, is je hoofd meteen ook blij en kun je de dag in mijn beleving niet beter beginnen. Wil je meedoen? Stuur dan een berichtje aan info@pasdechar.com. Omdat fysiek en mentaal fit zijn samengaat, is het belangrijk dat je je lichaam aandacht geeft. Dat geeft je hoofd ook weer moed!