Selecteer een pagina

29 maart 2020: +1124

door | 29 maart 2020

In spagaat door Corona

Daar zit ik dan. Ik staar naar mijn yoga blokken die al een paar weken ongebruikt zijn. Ze kijken verwijtend terug. Sorry! Jarenlang getraind, mijn lichaam afgebeuld, gestretched, gezommen, geballet en gepilatest om de beste danser te worden die ik kon zijn. En corona gaat dat nu verpesten. Of niet? Ik voel me op dit moment meer letterlijk dan figuurlijk in spagaat door corona. Nee, ik wil niet uitbuiken op de bank! Ik trek mijn skeelers aan. Elke dag doe ik een uur conditietraining en daarnaast doe ik twee uur stretching, pilates en negen verdiepingen traplopen. Normaal gesproken moet ik op uur en tijd naar mijn lessen toe met de trein, maar met online lesgeven heb je geen reistijd. Dat betekent; meer tijd voor mezelf! Met een beetje geluk kom ik dus fitter uit corona dan voordat we erin gingen. Die gedachte geeft me een positieve boost en omdat je van positiviteit niet genoeg kunt hebben, vraag ik me af of er in deze crisistijd dan nog meer voordelen te bespeuren zijn. Eerst de laptop aan, want het is tijd voor de L.O.F. DanceCrew training!

‘Saai!’ Zegt een van de L.O.F. DanceCrew dansers vandaag, als ik hen vraag hoe hun dagen verlopen. ‘Eenzaam. Raar. Ik huil hartstikke vaak. Ik mis mijn vrienden. Iedereen is afstandelijk.’ We hebben net een doorloop gedaan van een dans voor de voorstelling. We letten op de uitvoering, de choreografie en gaan nog een keer door de pasjes heen. Met telling en aanwijzingen. ‘Je achterste been moet parallel zijn en je kin gaat omhoog als je je arm naar voor steekt. En iedereen; dieper in plié!’ Toch zijn de pasjes slechts een middel om het gevoel van de dans uit te drukken. Tijdens de doorloop zie ik dat vooral de choreografie gedanst wordt. Maar laat het toeval – dat niet bestaat – nu zijn dat deze dans gaat over de gevoelens die we zojuist hebben besproken. Eenzaamheid, verdriet, missen, balen, kortom; je ongelukkig voelen. Ik vraag de dansers om de emoties die ze in deze dagen voelen mee te nemen terwijl ze de choreografie dansen. Doorloop nummer twee. Wauw. Dat komt wel even binnen. Want dansen gaat uiteindelijk niet over pasjes. Natuurlijk moet de choreo clean zijn en moeten de bewegingen correct uitgevoerd worden. Maar dans gaat – voor mij – niet over de choreografie. Dans is een middel om je gevoel uit te drukken. Om een verhaal of een emotie uit te drukken. Als de dans en het gevoel samenkomen voelt dat magisch. En vanmiddag via ZOOM vond ik het bijzonder om twintig schermen met dansers te zien, die allemaal hun rotgevoel, dat ze nu meemaken, in de choreografie een plek geven. Ik werd er stil van. En dat gebeurt niet vaak.

Nog een voordeel van corona: de dansers van L.O.F. trainen nu in Nijmegen, Culemborg of in Utrecht, maar sinds HET virus kunnen ze meerdere keren per week online meerepeteren, want ze hoeven niet te reizen en hebben nu toch een zee van tijd. Hier en daar komt een hond of kat voor het beeld langs, of een vader of moeder loopt net op het moment dat een been omhoog vliegt in de weg. Maar een beetje lachen, gieren en brullen is nu alleen maar mooi meegenomen. Het went niet hoeveel respect ik heb voor deze dansers, die in hun eigen kamer doen wat ze kunnen doen om gewoon door te blijven dansen.

Wat me na de training met L.O.F. te binnen schiet: mijn favoriete yogastudio in Nijmegen, het ‘Hot Yoga House‘, geeft ook trainingen via ZOOM! Daar kan ik dus aan meedoen, ook al woon ik nu in Eindhoven! Normaal zou dat met mijn schema geen optie zijn. Verwachtingsvol kijken mijn yoga blokken mij aan. Wie weet! In het verlengde daarvan denk ik aan mijn lievelingsdocenten uit New York: Max Stone, Jana Hicks & Marijke Eliasberg. Geven zij ook ZOOM trainingen? Hmm, de moeite waard om uit te zoeken, want als je niet naar New York kunt gaan, moet new York maar naar mij toe komen. Mijn koelkast is echt wel groot genoeg voor een big apple! Aan New York heb ik dierbare herinneringen. Nu ik eraan terugdenk slaan mijn gedachten op hol. Wat is er dan nog meer mogelijk?

Nou geloof me, er is nog iets mogelijk. Maar dit moet wel tussen ons blijven. Anders kan ik nooit meer normaal mensen onder ogen komen. Hier volgt dus gevoelige informatie. Over mijn guilty pleasure: de Dallas Cowboys Cheerleaders. Ik ben weliswaar verknocht aan hedendaagse dans, klassiek ballet en burlesque dans en niet zozeer aan showdans. En al helemaal niet aan cheerleading! Maar de Dallas Cowboys Cheerleaders hebben mijn hart gestolen. Hun reality serie waarin elk jaar de audities te volgen zijn vind ik stiekem retespannend! De showgirl in mij verlangt naar glitterpompons en optreden in een vol stadium. En wat zie ik op hun website? Dat de audities dit jaar ONLINE plaatsvinden vanwege corona. Niet dat ik normaal gesproken ooit zou overwegen om auditie te doen. Ik heb geen ambitie om alles hier in nederland achter me te laten en cheerleader in Dallas te worden. Maar nu overweeg ik toch die auditie. Gewoon, OMDAT HET KAN. Ben je door? Dan moet je daarna wel naar Dallas, dus nee dat gaat hem niet toch niet worden. Ik blijf gewoon in Nederland! Maar ik kan niet ontkennen dat mijn hart toch wat sneller klopt dan zonet. Maar okee, dit blijft dus even tussen ons. Beloofd hoor!

Daarna stuit ik op een aankondiging van het Nederlands Dans Theater. Ze zetten een voorstelling van hen online. Jeej! Eeuwen geleden dat ik een voorstelling van hen heb gezien en nieuwe inspiratie in tijden van corona is welkom! Ik zoek even verder en kom al snel op een lijstje dansfilms die nu gratis te bekijken zijn. En met dansfilms bedoel ik hier geen films met slechte plots die altijd op hetzelfde uitdraaien, maar registraties van voorstellingen, die je nu niet in het theater kunt bekijken. Hieronder even een paar op een rijtje:

Nederlands Dans Theater

Het Bolshoi Ballet

Cinedans

Het Nationale Ballet

Verschillende theatervoorstellingen

Check ook even deze van Joris Verdonkschot; ‘the clash’; over mijn struggle for freedom. Relevanter wordt het niet!

Nu ik dit op een rijtje zet, geloof ik vol vertrouwen dat we na corona ons leven fitter, creatiever en met meer inspiratie kunnen vervolgen dan ervoor. Het vergt wel wat zelfdiscipline nu niemand anders je vertelt hoe je je dag moet indelen. Maar als je die hebt, maak dan gebruik van de beschikbare initiatieven; doe je eigen training, volg extra online training. Ga niet bij de yoga blokken neerzitten, pak ze op, leg je been erop en stretch. Zodat je naast letterlijk, vooral figuurlijk kan zeggen; ik zit in spagaat door corona.