Selecteer een pagina

26 maart: +1019

door | 26 maart 2020

De Corona ketting

Poe; meer dan 1000 nieuwe besmettingen vandaag! Ik hoopte dat ik die grens niet zou hoeven aantikken, maar daar is –ie dan. Ik hoop dat dit de piek is en dat we vanaf morgen naar beneden gaan in het aantal zieke Corona patiënten. Ik ben niet enorm angstig aangelegd, maar nu de grens van 1000 is bereikt, hoop ik wel dat we nu weer een tendens naar beneden kunnen inzetten.

Vandaag was ik in de HEMA. Want ik wilde een paar kratjes kopen om mijn negentig nieuwe danskostuums in op te bergen voor komend half jaar. Voordat ik de roltrap opging zag ik een schap met kettingen. Sieraden doen mij niet zoveel, maar ik zag een ketting, die met schakels aan elkaar hing. En ik bedacht me dat Corona ook zo voortleeft. Zoals HET virus een ketting is van besmettingen, zo is de manier waarop wij voortbestaan dat ook. Een enkel persoon kan drie tot vier mensen besmetten. Als we allemaal een beetje opletten en thuisblijven, besmetten we maar een enkel persoon. Dan kan de zorg het aantal zieken beter opvangen, kunnen we als natie de meeste kans hebben op overleven hebben. Bovendien geven we dan onze dierbare zwakkeren en ouderen dan ook de meeste kans om te overleven.

Vandaag viel me op dat die ketting ook op andere vlakken geldt. Een aantal van mijn opdrachtgevers biedt mij de mogelijkheid tot een online alternatief om les en repetitie te leiden. In ruil voor het uitbetalen van mijn uren. Dit initiatief valt of staat bij het begin van de ketting: de betalende leden. Ga je als dansend lid van een studio akkoord met een online alternatief voor jouw wekelijkse dansles? Mijn vriendelijke verzoek is om hiermee akkoord te gaan. Want nee, het is echt niet hetzelfde als dansen in de studio, dat klopt!, maar wie heeft er wat aan als je dansdocent failliet gaat? Dan kun je nooit meer met hem of haar dansen. En deze isolatie situatie duurt ook niet oneindig. Dus als iedereen een beetje coulant is, gedurende deze periode, dan kunnen we dit eigenlijk heel makkelijk oplossen. Dan zegt niemand op, bieden de dansdocenten een online les aan en krijgen ze gewoon uitbetaald. Een aantal van mijn opdrachtgevers heeft dit gemeld aan de leden. Tot nu toe heeft niemand opgezegd.

Ik heb een aantal facturen liggen. Zoals zaalhuur die gewoon doorloopt, kostuums die gemaakt zijn voor een voorstelling, die nu niet meer in de nabije toekomst plaatsvindt. Die wil ik heel graag betalen, want ik zit niet alleen in mijn uppie in financieel zwaar weer. Ook degene die de zaal verhuurt en de kostuums heeft gemaakt hebben het nu heel erg lastig. Dus wil ik heel graag mijn rekeningen betalen. En hen in leven houden. Maar daarvoor heb ik wel zelf ook inkomsten nodig! Indien mijn opdrachtgevers mij online laten lesgeven en mij daarvoor uitbetalen, kan ik mijn rekeningen betalen en houd ik andere bedrijfjes daarmee overeind. Dat lijkt me veel beter dan je hand ophouden aan de overheid.

Die ketting wordt dus gemaakt bij de betalende leden. Mijn oproep: zeg alsjeblieft je lidmaatschap bij een dansstudio niet op. Dan kan de dansstudio de docenten uitbetalen. Die docenten kunnen hun lessen online aanbieden zodat er toch een alternatief te verzinnen is. En wie weet kunnen we na de Corona ketting met z’n allen een uitje plannen naar een openbare training van Het Nationale Ballet als tegemoetkoming, om maar een voorbeeld te noemen.

Voor dansdocenten is het niet zo dat ze er nu dan ‘makkelijk vanaf komen’. Ik heb me al ontelbaar veel uren verdiept in online platforms, filmtechnieken, apps om je film te bewerken, het beste statief, de beste microfoon en de beste filmlocatie. Dat staat los van het dansmateriaal, want het doet nogal een beroep op mijn creatieve vermogen om mijn lessen in een kleine ruimte voort te zetten. Maar dat komt wel goed!

Als mijn opdrachtgevers mij groen licht geven, dan regel ik dat er online lessen komen. En voor elke opdrachtgever die mij betaalt, kan ik weer een andere factuur betalen. Dat houdt andere bedrijfjes in stand en daarom is het van vitaal belang dat we proberen onder creatieve omstandigheden gewoon door te gaan met wat we doen. Is er een enkele opdrachtgever die niet uitbetaalt? Dan moet ik ook per direct uitstel van betaling vragen aan een ander bedrijf. Sommige facturen kan ik daarom dus niet betalen nu. En die bedrijven worden daar niet blij van. Want die hebben het nu ook broodnodig. Bij deze een oproep aan alle dansstudio’s; betaal je docenten uit – al dan niet in ruil voor een online les -. Je leerlingen zullen blij zijn om een teken van leven te krijgen, weer te trainen en samen te meeten.

Fysiek bezig zijn is belangrijker dan ooit. Over het algemeen – maar ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken – voel je je beter in je vel als je er lekker in zit. Spendeer ik nu hele dagen thuis, zonder beweging en met lekker veel chocola, dan krijg ik daar gegarandeerd vroeg of laat de rekening van binnen. Dan zit ik niet meer lekker in mijn lijf en dus ook niet in mijn hoofd. Want mijn hoofd zegt; hee, zou je niet een keer even iets doen? Moet je kijken hoe je eruit ziet. Hoe gaat het met je pirouettes en kun je nog wel springen? En hoe zit het eigenlijk met je dansplezier dat nu helemaal nergens heen kan?

Kortom; het is niet alleen voor de bankrekening van dansdocenten, maar voor heel dansend Nederland fijn als we gewoon in beweging blijven en creatief bezig zijn. Ik ga me daar voor inzetten en ik hoop van harte dat al mijn opdrachtgevers met mij mee in dit avontuur durven te gaan. Dan houden jullie mij in leven en kan ik mijn facturen betalen. Tel daarbij op alle blije leerlingen. In totaal zijn er dan heel veel mensen dankbaar dat we online gewoon verder dansen. En ja, natuurlijk hoop ik dat we snel weer dansen in de studio! Maar tot die tijd is het belangrijk dat we niet omvallen. En vooral gewoon blijven dansen!