Selecteer een pagina

22 april 2020: +708

door | 26 april 2020

Waarom supermarkten een choreograaf nodig hebben

Boodschappen doen zorgt – in ieder geval bij mij – elke keer weer voor stress. Ik ben voornamelijk bezig om te checken waar andere mensen zich bevinden. Te vaak komen ze doodleuk naast me staan, veel te dichtbij. Mijn niet-aflatende ergernis over het winkelend publiek, dat niet voldoende afstand van mij houdt, heeft mij geïnspireerd tot een nieuw idee. Namelijk; een choreografie om boodschappen te doen. In ‘mijn’ Albert Heijn mogen 100 klanten tegelijkertijd hun boodschappen doen. Dat is berekend op het aantal vierkante meters van de supermarkt. Maar schappen en de ruimte in een gangpad hebben ze blijkbaar niet daarbij ingecalculeerd. Het kan zijn dat in de hele supermarkt ruimte is voor 100 mensen op afstand van 1,5 meter, maar als al die mensen op hetzelfde moment chocola uit het schap willen halen dan kan dat dus niet. Ik blijf braaf wachten totdat het schap leeg aan mensen is, maar zoveel anderen om mij heen doen dat niet. Ze lopen langs elkaar heen omdat ze niet willen wachten om hun favoriete merk chocola te pakken. Maar waarom kun je niet even dertig seconden wachten? Wie heeft er last van enorme haast nu? Dat heeft me aan het denken gezet. Wat kan ik doen om die stress te voorkomen? Een nieuwe choreografie is geboren!

Mijns inziens moet elke supermarkt een bepaalde route hebben van ingang tot aan de kassa. Mensen kunnen dus niet langer vrij door de supermarkt laveren. Wat ook niet meer kan; ellenlang de informatie op een pak lezen (dat kun je online ook vooraf doen) en niet meer  twijfelen over welke boodschappen je nodig hebt. Dat alles moet je thuis bepalen en niet pas in de supermarkt. Ik doe dat zelf ook en dat is volgens mij niet teveel gevraagd van de medemens. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Ik weet inmiddels uit mijn hoofd welke boodschappen in welk schap staan. Dat is wellicht niet bij iedereen het geval, maar volgens mij kunnen supermarkten prima helpen door een plattegrond van de artikelen onlne te plaatsen.

We spelen een lekker muziekje af in de supermarkt, dat zichzelf eindeloos herhaalt. Bij de ingang krijgt iedereen 8 keer 8 maten in de muziek om te beginnen met boodschappen doen. Op het overduidelijke ritme in de muziek loopt iedereen in 8 keer 8 maten naar het eerstvolgende schap. Er is dus een route uitgestippeld. Heb je niks nodig uit dat schap? Dan blijf je 4 keer 8 tellen gewoon bij dat schap staan. Heb je wel iets nodig uit dat schap. Dan heb je 4 keer 8 tellen (dat is doorgaans 30 seconden) om het desbetreffende product uit het schap te pakken. Lijkt me meer dan voldoende. De volgende 8 keer 8 tellen lopen we naar het volgende schap etc. Elke 8 keer 8 tellen wordt een nieuwe klant toegelaten in de supermarkt en op die manier lopen we allemaal 1,5 meter uit elkaar. Een prachtige choreografie in canon uitgevoerd. En je mag afkijken bij degene voor je, als je even de tel kwijt bent! Gaat diegene lopen, dan loop jij dus ook. Totdat we bij de kassa zijn en weer naar de uitgang lopen. Dat is niet alleen verantwoord omgaan met corona, maar ook een leuke, grappige en dansante manier van boodschappen doen.

Ik houd van een goede sodokuh op zijn tijd. En ja; ik ben me er bewust van dat elke supermarkt een andere indeling heeft en dus een andere choreografie nodig heeft. Bij deze bied ik mijzelf aan als choreograaf van jouw supermarkt. Ik denk graag een route en muziek voor je uit. Alles in het belang van de gezondheid. Inmiddels heb ik zoveel paniekreacties ontvangen van mensen die beginnen te hyperventileren tijdens het boodschappen doen omdat anderen geen afstand houden, dat ik me graag hiervoor inzet. En daarbij komt natuurlijk dat ik graag heel Nederland in beweging en in choreografie omzet! The sky is the limit. Misschien kunnen we op den duur wel bepaalde sprongen maken op weg naar ons gangpad, achterstevoren lopen of sommige passen dubbel tempo maken. Ik ben beschikbaar om een choreografie uit te denken om te zorgen dat alle klanten voldoende afstand houden. Niet in het allerminst omdat ik dan zelf ook veel minder hoef te hyperventileren tijdens het boodschappen doen!