Selecteer een pagina

21 april 2020: +729

door | 25 april 2020

Onder Voorbehoud

Bruiloften, voorstellingen, festivals en danskampen; alles wordt nu verzet naar een later moment. Onder voorbehoud dat de betreffende activiteit op dat moment wel door mag gaan. ‘Onder voorbehoud’ is het nieuwe OV. Waar ik voorheen dacht aan de bus en de NS betekent OV voor mij tegenwoordig ‘Onder Voorbehoud’. Er kan tegenwoordig heel wat als je erbij zegt; ‘onder voorbehoud’. Dat biedt mij de mogelijkheid tot plannen. Mijn hart maakt een voorzichtig huppeltje. Stiekem houd ik enorm van plannen! Dat geeft uitzicht en een toekomst. Ik vind het ook heerlijk om me te verheugen op de dingen die komen gaan. Ook nu maak ik elke dag een planning. Dat zorgt voor een ritme in mijn dag en op die manier weet ik zeker dat ik dingen gedaan krijg, die op mijn lijstje staan. Ik verveel me nooit en ik kan met recht zeggen dat ik een plankoningin ben. Maar hoe plan je in tijden van corona? Nou gewoon zoals normaal, alleen met als voorwaarde; onder voorbehoud.

En dus maak ik samen met sister in crime Mandy plannen voor WOMANHOOD – onze entertainment agency. Photoshoots en promo video’s verplaatsen we naar eind mei en juni: ze gaan door onder voorbehoud. Maar intussen check ik wel vast even welke artiesten op die datum mee zouden kunnen doen als het weer mag. Ook al is het op anderhalve meter afstand. Shows vanaf november: onder voorbehoud. Zolang ‘onder voorbehoud’ genoemd wordt kunnen we plannen maken. Hopelijk kunnen ze doorgang vinden en zoniet; dan verzetten we het hele rataplan naar een later moment.

En dus ben ik okee geworden met het nieuwe normaal: actief afwachtend op de regels, die elke week bijgesteld kunnen worden. Zodra het weer kan sta ik paraat om weer te doen waar ik goed in ben; entertainment en voorstellingen, workshops en danslessen verzorgen. Tot die tijd gaat zoveel mogelijk gewoon ‘normaal’ door, maar dan online.

Dat ‘onder voorbehoud’ nestelt zich diep in mij en is blijkbaar een deel van mij geworden. Konijntje Mummeltje vraagt of ik andijvie mee wil nemen van de Albert Heijn. ‘Ja doe ik, maar wel onder voorbehoud, want als het niet voorradig is, dan neem ik iets anders mee.’ Hij kijkt me moedeloos aan. Hij is nu alweer klaar met ‘onder voorbehoud’. Hij wil vanavond gewoon graag andijvie eten en geen worteltjes of radijsjes.

Er zijn ook tegenstanders van plannen. We kunnen immers ook besluiten om niet te plannen. Om af te wachten en tot die tijd geen plannen te maken. Maar als het dan straks weer ineens wél mag, dan weet ik zeker dat de paniek zich meester van mij maakt; wat eerst? En wat doe ik wanneer? En hoe dan? En met wie? Een slechte voorbereiding is het halve werk en daarom bereid ik me liever goed voor, met het risico op verplaatsen, dan dat ik nu hele dagen lig te chillen op mijn bank.

Toch is dat zien waar het schip strandt en bankhangen voor sommige mensen een goede oplossing. Die houding lijkt de uitspraak ‘Carpe diem’ – pluk de dag – in zich te hebben. Leef in het moment en zie maar wat er op je pad komt. Nu ben ik die skill ook aan het oefenen. Heeft ook zeker voordelen, want daardoor kun je nog ‘echter’ met je gevoel in verbinding staan. Maar om op basis van ‘pluk de dag’ een voorstelling eruit te poepen met tien artiesten; dat vind ik een beetje een te overtrokken hippy-gedachte.Maar je weet immers niet wat de toekomst zal brengen’. Klopt, maar een fifity-fifty benadering werkt dan mijns inziens voor nu meer dan voldoende. Want een plan gaat of WEL of NIET door. En dus neem ik het risico maar. Ik heb liever dat de resultaten van mijn voorbereiding even moeten wachten dan dat ik niet voldoende voorbereid ben op een nieuwe lesreeks of voorstelling.

En dus voelt plannen maken goed. Het geeft weer zicht op een toekomst. Dat is geen must. In shape blijven is dus belangrijker dan ooit; want als we dadelijk weer met alles ineens mogen beginnen, moet het lichaam natuurlijk niet een paar maanden achter lopen. En dus: doe mijn work-out morgenochtend mee om 11:45u! Stuur me een mail via info@pasdechar.com of een berichtje op facebook, instagram of whatsapp. Want de online work-out gaat natuurlijk door! Alhoewel; enigszins onder voorbehoud. Want als de wereld voor morgenochtend vergaat, dan gaat het niet door.