Selecteer een pagina

18 april 2020: + 1140

door | 19 april 2020

In allerlei bochten

 

Ontelbaar veel reacties krijg ik op mijn blog van gisteren. Mijn dank is groot. Zoveel mensen die meedenken, dat het lijkt alsof ik met jullie allemaal om de tafel zit in plaats van alleen achter mijn bureau. Gisteren gingen mijn hersenspinsels over het voorbereiden op de anderhalvemetermaatschappij. Over dansles geven waarbij elke leerling anderhalve meter van de andere leerling afstaat. Dat kan met sommige lessen heus wel, maar bij heel veel dansen zou ik de groep in twee moeten delen. GroepA online lesgeven en groepB in real-live in de studio lesgeven. Dan per week omwisselen. Dubbel werk dus.Ik kreeg veel waardevolle adviezen: ‘De les in de studio filmen en delen met de online leerlingen’. ‘Via ZOOM live-streamen zodat iedereen in de studio of thuis tegelijkertijd les krijgt.’ ‘Een grotere studio zoeken zodat wel alle leerlingen tegelijkertijd kunnen dansen.’

Heel fijn om de suggesties van anderen te horen. De les filmen en delen met anderen zou inderdaad kunnen. Al gaat mijn grote voorkeur ernaar uit dat ik mijn leerlingen kan zien en kan corrigeren in plaats van hen een video te sturen.

Via ZOOM live-streamen zodat iedereen in de studio of thuis tegelijkertijd les krijgt: kan inderdaad, maar helaas is bij geen enkele studio waar ik mijn lessen verzorg de wifi verbinding dermate goed dat dat een mogelijkheid is. Dat is wel een punt van aandacht. Want waar zouden we tegenwoordig zijn zonder goede wifi? Lijkt me geen rocket science om een goede wifi-verbinding mogelijk te maken, maar tot op heden laat deze helaas te wensen over. Geen optie dus.

Een grotere studio zoeken zodat wel alle leerlingen tegelijkertijd kunnen dansen: dat is een enorm goed idee vind ik! Als ik nu denk aan de studio’s waar ik mijn lessen geef, zou elke groep door de helft moeten om anderhalve meter te kunnen waarborgen. Maar als ik een studio of dansplek vind die twee keer zo groot is, dan kan iedereen meedansen! Dat lijkt me een heel goede optie. Ik verwacht namelijk dat Rutte dinsdag over een week in de persconferentie zal zeggen dat bedrijven die kunnen aantonen dat ze met elkaar en hun klanten op anderhalve meter afstand kunnen blijven weer open mogen gaan. En natuurlijk wil ik dan ook graag weer met iedereen dansen! Dus is de makkelijkste optie wellicht een ruimte die ontzettend groot is. Buiten lijkt een goed idee. Ware het niet dat het in Nederland hartelijk hard kan regenen en dat ik geen vergunning heb om buiten keihard muziek aan te zetten. Dus toch maar binnen.

Ik geef les in Culemborg, Utrecht en Nijmegen en zou heel graag in deze steden ruimtes vinden die enorm groot zijn en die ik gratis of voor een lieve prijs zou kunnen huren. In dat geval kunnen we namelijk met elkaar dansen en onze voorstellingen kunnen voorbereiden. In de studio’s waar we nu trainen kunnen we wel 1,5 bij 1,5m vierkanten maken en daar trainen, maar idealiter kunnen we met elkaar in één ruimte een doorloop doen van onze dansen in de goede formaties. Ken of ben jij iemand met zo’n ruimte? Laat het me dan weten! Ik ben op zoek naar ruimtes van minimaal 30 bij 4 meter. Een oude loods, fabriek of verlaten kraakpand voldoet; het hoeft niet per se een fancy dansstudio met spiegel en zwevende vloer te zijn. Je zou mij en met mij 45 dansers enorm helpen! (Niet alle 45 dansers komen tegelijkertijd!)

In de tussentijd probeer ik te plannen voor het komende dansseizoen. De voorstellingen die dit jaar in april en mei zouden plaatsvinden zijn voorlopig verplaatst naar november. Mits dat mogelijk is. Want het publiek verplaatst zich tussen ons door en dus kunnen we anderhalve meter afstand niet garanderen. Daarom moet er snel zekerheid komen hoelang Rutte denkt dat de anderhalvemetermaatschappij nog zal moeten bestaan. In het meest ongunstige geval verplaats ik de voorstellingen naar april en mei 2021. Het zou een kwelling zijn om de dansers tot die tijd alleen maar de dansen die we nu al een jaar oefenen te laten dansen. En dus gaan we aan de slag met nieuwe ideeën.

In maart 2021 wil ik een benefietvoorstelling opzetten voor Lisa. Lisa is een grote vriendin van mij en een belangrijke danseres binnen L.O.F. DanceCrew geworden de laatste acht jaar. Helaas moesten we in november 2019 afscheid van haar nemen. Door middel van suïcide maakte ze een einde aan haar leven. Voor haar en alle andere mensen met last van depressie willen we dansen om geld in te zamelen voor een instantie, die de hulp aan mensen met een zorgelijke mentale gezondheid verbetert. Haar geboortedag is in maart en dus wil ik in die maand graag een benefietvoorstelling voor haar maken. Mijn idee is om dat meerdere malen in een theater of andere inspirerende ruimte op te voeren en naast de dansen van L.O.F. DanceCrew ook groepen uit de regio uit te nodigen. Met een dans die raakt aan thema depressie. Dat hoeft niet per se heel verdrietig of zwaar te zijn. De dans kan juist ook de tegenhanger van depressie verbeelden; de mooie en positieve kanten van elke dag weer wakker worden. Daarom ben ik op zoek naar dansgroepen en artiesten (want zangers, muzikanten en artiesten uit andere disciplines zijn eveneens meer dan welkom), die graag zouden willen optreden om samen met hen geld in te zamelen voor dit goede doel. Ook sponsoren zijn natuurlijk enorm welkom. In de tussentijd denk ik behalve de alledaagse sores dus ook aan locaties, dansgroepen, sponsoren, muziek en dansen. Wederom, als je een dansgroep hebt of kent die interesse hierin zou kunnen hebben, als je wilt sponsoren, een voorstellingslocatie kent of hebt of mooie dansideeën hebt; laat van je horen. Ik kom enorm veel verder met jullie hulp.

In de tussentijd vraag ik me af of hoe ik twee grote voorstellingen in een korte periode ga instuderen. Mocht het zo zijn dat we in maart de voorstelling rondom thema depressie optreden en in april en mei de voorstellingen in de gevangenis dansen, hoe gaan we al die dansen doorlopen in de repetitietijd die we hebben? Wie het weet mag het zeggen. Echter maak ik me daar eigenlijk totaal geen zorgen over. Ik ben de laatste tijd zo buiten mijn comfort zone aan het omdenken, dat ik vast ook hier wel een idee over krijg. Houd je in de tussentijd vooral niet in, als je een idee hebt dat je met mij wilt delen. Zelden tot nooit heb ik iets alleen bedacht. Dat is altijd samen met de inspiratie van anderen tot stand gekomen. Daarom kijk ik uit naar jullie reacties. Over tijd, ruimte en inspiratie. Ik weet het antwoord nog niet, maar ik heb er vertrouwen in dat ik dat ga vinden. Gelukkig vind ik het niet erg om me in allerlei bochten wringen om een oplossing te vinden. Daar komt vast weer een interessante, nieuwe dansbeweging uit. Ik kijk ernaar uit!