Selecteer een pagina

16 april 2020: +1061

door | 18 april 2020

Tussen twee extremen

Een tijdje geleden deed ik een fotoshoot met Joris en Thomas. De shoot was extreem bloot, koud en pijnlijk. Het resultaat echter ook extreem mooi. Soms moet je het ervoor over hebben om tussen twee extremen te laveren. Als je er beter uit wilt komen dan je erin ging, is het de moeite waard.

Vandaag een maand geleden – op 16 maart – werd ons het normale leven ‘as we know it’ ontzegd. Nu een maand later, lijkt dat leven van voor 16 maart verder weg dan ooit. Ik kan me niet meer voorstellen dat ik mensen een hand of knufel geef of dat ik met twintig dansers in een studio dansen maak. Na vier weken is het nieuwe normaal bijna normaal geworden, al is het in de meest bizarre omstandigheden die we ons nooit hadden kunnen voorstellen.

Vandaag de dag is een dag van extremen. Je hebt het extreem druk of extreem rustig. Je hebt te weinig uren in een dag of juist veel teveel. Het ligt er maar net aan in welke beroepsgroep je werkt. Als ik je vraag hoe het gaat, gaat het naar omstandigheden extreem goed of extreem rot met je.  De middenmoot – waar Nederland van houdt –  lijkt niet meer te bestaan. Het gaat GOED of SLECHT.

Is dat eigenlijk zo? Als mensen mij vragen hoe het gaat met mij, betrap ik me erop dat ik zeg ‘mwah, wel okee’. Blijkbaar kan dat wel ook. Gewoon okee zijn. Het ligt er bij mij maar net aan welke dag het is en of de zon schijnt. Dat komt ook omdat het gemiddelde tussen goed en slecht mwah wel okee is.

De ene dag schijnt de zon heerlijk, heb ik mijn hele dag al ingepland als ik mijn ogen open. Lessen voorbereiden, het huis schoonmaken, trainen en boodschappen doen. En ben ik aan het eind van de dag blij dat ik al die dingen heb kunnen doen. De andere dag is er genoeg te doen maar kan ik me er niet toe zetten. De ene dag lijkt de wereld mijn podium, want online kan ik de hele wereld laten dansen. De andere dag lijkt mijn vier bij 4 meter huiskamer het maximaal haalbare. Omdat ik gewoon even niet online wil.

Het contact met anderen speelt daarbij ook een rol. De ene dag krijg ik heel veel leuke, positieve berichten en grappige appjes, terwijl er de andere dag alleen maar leed in de wereld lijkt te zijn. Ook berichten in het nieuws lijken positief of negatief te zijn, zonder wereld ertussenin. Hetzelfde geldt voor mijn nachtrust; ik slaap extreem goed of bizar slecht. De mwah wel okee lijkt wegbezuinigd.

Nu houd ik zelf niet van de middenmoot. Ik heb liever een extreem goede of slechte dag, maar een mwah-dagje gaat er bij mij niet graag in. Toch ben ik niet per se dankbaar voor de nieuwe realiteit die dat nu mogelijk maakt. Ik zou met regelmaat een moord doen voor een dag die ‘mwah wel okee’ is, in plaats van een rotdag vol zorgen.

Nog een begrip dat daarin meegaat is tijd. Alle fijne momenten die ik nu meemaak gaan veel te snel voorbij. Alle momenten waarop ik denk ‘wat moet ik met mezelf aan’ gaan veel te langzaam. Als ik de trappen naar mijn negen verdiepingen omhoog ga, lijkt dat eindeloos te duren, terwijl het eten van mijn lievelingschocola veel te snel voorbij is.

Ik denk aan alle singles. Als je nu wilt daten moet je misschien nog wel een half jaar wachten en duurt de tijd eindeloos. Ben je in een slechte relatie nu en wil je liever weg? Dan lijkt de tijd eindeloos te duren tot het moment waarop je eindelijk weer kunt kijken naar een nieuwe woning. De relativiteitstheorie is nog nooit so simpel te begrijpen geweest als nu.

Gelukkig zijn er manieren om jezelf goed te voelen, ook al heb je een rotdag. Je lichaam trainen bijvoorbeeld voelt altijd goed. Er is niemand, die zich na een goede training slecht over zichzelf voelt. Je hebt moeite, aandacht, energie en tijd besteed om jezelf te verbeteren. Dus ook al heb je een rotdag, dan is een work-out doen een goede manier om je dag toch goed te beginnen of te eindigen. Mijn eerstvolgende work-out is zondag 19 april om 11:45u. Je hoeft geen danservaring te hebben om mee te doen. Dus wil je de dag goed beginnen en meedoen? Stuur me dan een berichtje op fb, insta, e-mail: info@pasdechar.com of whatsapp: 06-19225412.

Deze tijd is extreem vreemd. Dus ook als je je niet kunt zetten om een work-out te doen is dat okee. Lief zijn voor jezelf is nog niet eerder zo belangrijk geweest als nu. Je bent niet alleen en de hele wereld zit in hetzelfde schuitje. Jij bent een kanjer. Dat je elke ochtend opstaat en weer naar bed gaat is genoeg, En al het andere wat je meer kunt doen voor jezelf of een ander is bonus.

Vandaag heb ik na maanden de nagels van konijntje Mummeltje geknipt. Kon ik me niet toe zetten. Noem het gek maar ik vond het een berg waar ik niet tegenop kon lopen. Vandaag toch maar eindelijk gedaan. Mummeltje blij, ik blij en tjonge, wat voelde ik me goed over mezelf. Terwijl ik niet per se iets heel belangrijks heb gedaan. Blijkbaar zijn kleine dingen ook belangrijk. Zoals een taart bakken voor je opa en oma en een work-out doen om je lichaam wat aandacht te geven. Met als beloning: spierpijn.

Op die manier komen we de dag wel door. Er komt een einde aan de isolatie. We gaan hier niet nog jaren mee verder. Tot die tijd moeten we echter manieren vinden om ons goed te voelen over onszelf. Laat je niet ontmoedigen als je een slechte dag hebt. Dat is niet erg. Niet opgeven. Een lijstje maken van dingen waar je blij van wordt, als het even tegenzit helpt mij. Kijk kattenfilmpjes op youtube, doe work-outs, ruim je huis op, lekker koken, dansfilms kijken op netflix….. Dat zijn dingen waar ikzelf een goed gevoel aan overhoudt als ik het even niet zie zitten.

If it doesn’t kill us, it makes us stronger, dus we kunnen dit! Soms moet je het ervoor over hebben om tussen twee extremen te laveren. Als je er beter uit wilt komen dan je erin ging, is het de moeite waard. Zet hem op.