Selecteer een pagina

15 april 2020: +734

door | 17 april 2020

 Dus DAT

Enigszins zorgelijk denk ik aan de voorstellingen van WAT MOET JE – van L.O.F. DanceCrew en geproduceerd door PAS DE CHAR – die nu verzet zijn naar november. Zullen deze nieuwe data wel door kunnen gaan? En ook niet onbelangrijk; zullen we ruim voor die tijd met elkaar in een studio kunnen oefenen? Wie het weet mag het zeggen. Vooralsnog blijft het een gokje. Als er iets is waar ik mijn werk niet op wil baseren, dan is het wel op gokken. Op hoop van zegen dat het goed komt is niet aan mij besteed. Ik plan tot in het kleinste detail; waar de dansers staan, welk kostuum ze wanneer aanhebben, waar ze zich moeten omkleden, wanneer de poster af moet zijn, wanneer het publiek binnenkomt etcetera. Niks gebeurd op de gok en alles is uitgebreid uitgeschreven. Maar nu ben ik toch overgeleverd aan het lot lijkt het.

Je zou het licht autistische trekjes kunnen noemen. Panische dwingelandijtjes; choreografie met formaties geordend op de kleuren van de kostuums. Eindeloze excel schema’s met formatiewisselingen. Voor mij heel logisch om zo te werken. Of het nu meer autisme of automatisme is, weet ik niet predcies. Voor mij werkt het. Ik vraag me de afgelopen weken af welke dingen nog meer in het au(toma)tisme spectrum vallen.

Dwangmatig geen handen meer geven bijvoorbeeld. Als ik een serie kijk op tv en ik zie iemand een ander een hand geven krimp ik bijna ineen. Op straat loop ik liever de bosjes in dan dat ik bij een tegenligger twijfel aan de anderhalve meter zone. In de supermarkt loop ik soms vijf schappen om, om bij mijn boodschappen te komen zonder daarbij iemand tegen het lijf te lopen. Terwijl ik met uitschietende parabolen om het winkelend publiek heenloop, vraag ik me af of die uitdrukking sowieso zal uitsterven?Iemand tegen het lijf lopen?’ Kan dat na corona nog wel ooit? ‘Ik liep vandaag de buurvrouw tegen het lijf’. Wat? Ben je gek? Denk aan de anderhalve meter!’ Kunnen we nog wel terug naar hoe het ooit was? Of zal ik tot in lengte van dagen op straat liever door de bosjes lopen dan iemand te passeren? Zal ik de rest van mijn dagen onrustig worden van de verschijning van een medemens of zal er ook een tijd aanbreken dat ik weer relaxt kan zijn in het bijzijn van een ander – laat staan een grote groep mensen?

Hoe zit dat op dansgebied? Wat is een nieuw automatisme in dans geworden? Dat we dansen met elkaar doen op afstand. Geen LAT- maar DAT-relatie; Dancing Apart Together. Stel je voor als alles straks weer mag, wat blijft dan toch hangen van deze tijd? Durven we dan weer met elkaar in één studio te dansen? Langs elkaar heen te springen? Een duet met elkaar te dansen? Of blijven we achterdochtig vasthouden aan de anderhalve meter-economie, waarbij in het nieuwe choreografie maken de nadruk ligt op dansers die altijd op anderhalve meter afstand van elkaar en hun publiek blijven? De autistische neigingen in mij spelen op. Oeh, hoe verhoudt nummer 1 zich dan tot nummer 2, 3 en 4? Kortom au(toma)tisme of niet; sommige dingen verdwijnen niet, ook al veranderen de omstandigheden tot in het bizarre. Creativiteit is altijd in beweging. Nu meer dan ooit.

Weer denk ik aan de optredens in november. Als het mag dat de voorstellingen doorgang vinden, weet ik ook niet op welke manier we ze hebben kunnen voorbereiden. Vooralsnog doen we dat zo goed mogelijk in onze eigen woonkamers en tuinen. Ik sta ervoor open om de voorstellingen desgewenst aan te passen aan wat in november de nieuwe maatstaven zijn. Het maakt ons dansonderzoek alleen maar interessanter. De sudokuh erachter wordt nog wel een tikje ingewikkelder. Maar voor iemand die van Sudokuh’s houdt, is er ook weer iets om naar uit te kijken.

Tot die tijd is fit blijven belangrijk. Je moet er niet aan denken dat je maandenlang niet aan je conditie, kracht en lenigheid werkt, toch?  Zaterdag 18 april is de eerstvolgende work-out waarvoor je je op kunt geven via:
insta , Fb , Mail: info@PASDECHAR.com , Whatsapp: 06-19225412

Online work-outs hebben een lage prijs, je hoeft er je huis niet voor uit en daarna voel je je weer veel beter over jezelf. Bovendien hoef je geen danservaring te hebben voor de work-outs. Laten we na corona fitter en leniger zijn dan ervoor! Dus wacht niet en schrijf je in; ik kijk ernaar uit om je in de les te hebben!