Selecteer een pagina

24 maart 2020: +811

door | 26 maart 2020

Char kan het ZELF wel

Char kan het ZELF wel’. De eerste zin die ik als kind maakte en die ik uitsprak zodra iemand me hielp met iets wat ik ook zelf wel kon. Geen verrassing dat ik nu als ZZP’er door het leven ga. Ik alleen ben verantwoordelijk voor de resultaten van elke dansles en dansvoorstelling en run twaalf projecten tegelijkertijd. Zelf je dagen inplannen en vooruitkijken is dan essentieel. ‘Char kan het ZELF wel’ en dus voel ik me als een vis in het water als zelfstandig ondernemer.

Nu, anderhalve week sinds ik mijn aandachtig gemaakte planning de prullenbak in heb gegooid, valt de machtsoverdracht mij zwaar. In plaats van ikzelf maken Rutte & CO(rona) nu de planning. Dagelijks geven ze updates zonder met mij te overleggen of ik het er wel mee eens ben. Ik moet er blijkbaar maar in geloven dat Rutte het goed doet en mij voorziet van de juiste informatie. Als een talentvolle pastoor staat Rutte in contact met CO en laat hij ons – het klootjesvolk – weten wat haar boodschap is. Vroeger was ik misdienaar in de katholieke kerk en mocht ik regelmatig voor meneer pastoor de tafel dekken tijdens de mis. Totdat ik tijdens een mis in slappe lach uitbarstte omdat ik me besefte dat ik het vreemd vond dat een volwassen man een boek aan het kussen was. Dat was einde misdienaarschap. Nu hoor ik de preek van Rutte aan. Als Rutte de pastoor is, is CO dan een godin? En wat zijn dan de pijlers van haar religie?

Saamhorigheid, want we moeten met elkaar hier doorheen. Het gezin is de hoeksteen van de samenleving, want daarbuiten mag je zowiezo niemand meer zien. Voortplanten = belangrijk. Want hoe moet je je dagen anders vullen? Welke godin is CO dan precies? De godin van de vruchtbaarheid of juist van de echtscheidingen? De godin van de stikstofbeperking? Wereldwijd doen we nu ineens veel goed voor het milieu. Blijkbaar zijn we toch tot meer in staat dan we vooraf dachten. En; de hele wereld – zelfs Trump – doet eraan mee! Wie had dat ooit durven dromen?

Terug van wereldwijd naar mijn eigen danspraktijk. Wat betekent godin CO met haar opgelegde geloof voor mij? Vandaag had ik een gesprek met Andrea van Parnassos Cultuurcentrum, verbonden aan de Universiteit van Utrecht. In tijden van crisis leer je kennen op wie je kunt bouwen. Andrea biedt de mogelijkheid om de huidige danscursussen online aan te bieden. Dan kunnen mijn leerlingen gewoon verder dansen en heb ik als docent een inkomstenbron. Kijk; DAT vind ik nu goed crisisbeleid. Want het gaat niet alleen om leerlingen die willen dansen, maar ook om de docenten die hun hoofd boven water moeten zien te houden. Daarom prijs ik Andrea voor haar inlevingsvermogen en haar flexibiliteit om te kijken wat er WEL mogelijk is, naast alles wat niet meer kan. Als je een dansstudio runt moet je niet alleen maar denken aan huidige lidmaatschappen en leerlingen tevreden houden, maar ook aan de verantwoordelijkheid die je hebt naar de docenten toe.

En zoals Andrea dat doet heeft iedereen hier voordeel van. Leerlingen missen het contact en het bewegen samen. Vinden het lastig om zichzelf te motiveren en hebben daarom elkaar en hun docent nodig. Online lesgeven is niet ideaal, want ondanks dat iedereen vol lof is over ZOOM, lukt het mij nog niet om de muziek zonder haperen door te krijgen naar mijn leerlingen. Lesgeven houdt voor mij interactie in. Zodat je kunt corrigeren en vragen kunt beantwoorden. Voor elke les ga ik een tutorial maken, die ik de leerlingen stuur. Gedurende de reguliere lestijd houd ik met hen een ZOOM meeting waarin ik vragen kan beantwoorden, waarin iedereen thuis de muziek aanzet om de dansen en oefeningen te doen en ik hen kan corrigeren. Deze nieuwe lesvoorbereiding vergt wel meer dan twee keer meer tijd dan normaal. Behalve dat ik al mijn lessen nu opnieuw ga voorbereiden op een oppervlakte van 1,5 vierkante meter (= de nieuwe comfort zone), film ik deze voorbereiding, bewerk ik het filmpje en stuur ik het filmpje met muziektracks aan mijn leerlingen. Daarnaast meet ik hen via ZOOM.

Alle studio’s of leerlingen die hierin interesse hebben kunnen meedoen! Mijn huidige leerlingen bij Parnassos en het Danslokaal in Nijmegen krijgen de lessen zowiezo. Alle andere dansers die mee willen dansen of dansstudio’s die mijn lessen willen aanbieden kunnen dat bij mij laten weten via info@pasdechar.com. Meer info komt ook op Facebook en Instagram .

Misschien is CO de godin van geloven in jezelf, van zelfontplooiing. Van creativiteit. Zijn dit teveel credits aan haar? Want we doen het uiteindelijk allemaal zelf. Nu is geloof en dan vooral geloven in jezelf nog belangrijker dan ooit. De misdienaar in mij vraagt zich af welke tafel ik dan moet dekken. Die van Rutte? Mij niet gezien. En een beetje man anno 2020 kan zijn tafel zelf wel dekken, toch?!