Selecteer een pagina

19 maart 2020: +409

door | 19 maart 2020

Vorige week nog was ik bezig met het instuderen van variaties uit Het Zwanenmeer. Nu is alles anders. Mijn dagen zijn ineens gevuld met het uitchecken van platform ZOOM. Om online les te geven, terwijl je leerlingen kunt zien en corrigeren. Met het kopen van een statief voor mijn telefoon, met kijken naar tutorials over video editing. Met het bedenken van dans op één vierkante meter, zodat iedereen thuis mee kan doen. En hoe kun je eigenlijk dansen met je bank of op je bed? Dingen waarvan ik altijd dacht, dat ik ze ‘ooit’ moest uitzoeken. En ooit is vervroegd nu geworden.

Maar ja; WAT MOET JE.

Sarcastisch genoeg ook de titel van de voorstelling, die ik met L.O.F. DanceCrew aan het maken ben. Voorstellingsdag één is vandaag officieel uitgesteld. WAT MOET JE is gemaakt voor gevangenis De Vrije Wolf in Utrecht. In het kader van 75 jaar vrijheid wil ik mensen laten ervaren; wat betekent vrijheid? Kun je je ook gevangen voelen als je niet in oorlog bent? Of als je niet achter de tralies zit? Hoe voelt gevangenschap anno 2020? En kan dat besef eraan bijdragen dat je kleine dingen in je leven meer gaat waarderen?

HET virus gaat net voor de première met ons idee aan de haal en heeft er ook maar meteen een wereldtournee van gemaakt. HET virus heeft geen vaste verblijfplaats, is continu op doorreis en valt niet aan te klagen wegens plagiaat.

Ik was boos en radeloos. Maar vandaag ben ik toch begonnen met het accepteren van mijn isolatie situatie. En het transformeren tot kameleon. Opgaan in mijn nieuwe omgeving. Een ondernemer moet immers actie ondernemen en niet bij de pakken neer gaan zitten. Blijkbaar moet een dansdocent en choreograaf sinds deze week ook videograaf, e-learning, social media & marketing expert zijn. En dat gaat gepaard met vraagtekens, frustratie en eindeloos appen met collega’s; ‘weet jij hoe het zit met copyright op muziek via ZOOM? Hoe kan ik zorgen dat de audio van goede kwaliteit is? Welke video editing app gebruik jij? Als jij pilates aanbiedt, zal ik dan een balletbarre maken?’ Samen staan we sterker en houden we Nederland in beweging. Online zie ik eindelijk weer mijn vrienden, waar ik het laatste jaar nooit meer tijd voor had. Zoals Camu zei; “wat je van plagen kunt leren, namelijk dat er in de mens meer te bewonderen dan te verachten valt.” Dus jij, stom virus: if you don’t kill us, you will make us stronger!